Dit is één van onze favoriete rijst-/bijgerechten! Je moet even wat meer geduld hebben dan bij gewone gekookte rijst maar het is het zo waard! Echt, ga deze maken!
koekenpan met goed afsluitbare deksel
alternatief: koekenpan en aluminiumfolie
vijzel/specerijenmolentje
- 100 gr rijst
- 2 uien in dunne ringen
- 1/2 tl komijnzaad
- 2 tl kurkuma
- 185 ml groentebouillon
- snufje zout naar smaak
- neutrale olie zoals zonnebloemolie
Was de rijst tot het water helder is. (Doe ik echt niet altijd bij elk rijstgerecht maar bij deze wel!). Zet weg in een zeef zodat deze kan uitlekken.
Doe wat olie in de koekenpan en zet deze op middelhoog vuur.
Snijd de ui en bak de ui tot deze mooi bruin is. Voeg dan het gemalen komijnzaad toe en eventueel het zout.
Verwarm de groentebouillon tot deze kookt.
Doe de rijst bij de uien en bak even mee. Roer goed door zodat alle korrels een laagje olie hebben.
Giet de bouillon op de rijst en breng zachtjes aan de kook en laat ongeveer 2 a 3 minuutjes pruttelen. Draai dan het vuur laag, zet de deksel erop en laat minimaal 20 minuten pruttelen (laag laag pitje! en zonder de deksel eraf te halen!).
Check na 20 minuten de gaarheid. Laat eventueel nog iets langer pruttelen. Eenmaal goed? Haal dan van het vuur en laat nog 5 a 10 minuten staan met de deksel gesloten. Smakelijk!